يوبوت و مزاياي اجرايي آن
يوبوت محصولي پليمري با پايه پلي پروپلين است، كه با هدف سبك سازي دالها در سقف و پيهاي گستردهي بتني طراحي شده است. دال يوبوت از نوع دالهاي مجوف متشكل از تيرچههاي عمود بر هم است، و بار را به صورت دو طرفه منتقل ميكند. دالهاي يوبوت جزو سيستمهاي دوطرفه مشبك با قالبهاي ماندگار دسته بندي ميشوند. نوارهاي باربر طراحي شده در دالهاي مشبك يوبوت در حقيقت تيرهاي I شكل متعامدي هستند كه به جهت سختي بالاي خود و سبكي دال قادر به باربري در دهانههاي بلند و كنترل مناسب خيز در اين دهانهها هستند.
در ساختمانهاي بلند مرتبه يا داراي سقف با ارتفاع بلند، جهت جلوگيري از تغيير شكل و بوجود آمدن خيز، لازم است ديافراگم سقف به صورت سخت عمل كند. در نتيجه نياز به دال بتني به دليل سختي بالا، همواره مورد توجه مهندسين بوده است. به دليل نياز به كنترل خيز و تركهاي بوجود آمده در دالهاي بتني استفاده از دالهاي بتني محدود به دهانههاي كوچك بوده و در صورت اجرا در دهانههاي بزرگ، وجود تير با آويزهاي بلند و هزينههاي اجرا مشكل كارفرمايان را دوچندان مينمود كه سيستم دال مجوف يوبوت (سقف يوبوت) تمام اين اشكالات را حل نموده است.
ماهيت و عملكرد قالبهاي يوبوت
هدف اصلي از قرار دادن قالبهاي يوبوت در داخل دالهاي بتني، ايجاد حفرههاي خالي در داخل دال و حذف بتن ناكارآمد در ميان آن است. اين كار باعث ميشود تا علاوه بر سبكتر شدن دال، امكان پوشش دهانههاي بزرگتر به دليل ضخامت و سختي زياد دال امكانپذير باشد.
اين قالبها نقش سازهاي نداشته و فقط وظيفه حذف بتن و ايجاد حفره در داخل بتن را دارند و پس از گيرش بتن، عملاً كارايي ديگري ندارند. به دليل عدم خارج كردن قالبها از ميان بتن به آنها قالبهاي ماندگار نيز ميگويند.
مفهوم سيستم سقف يوبوت (سقف دال مجوف)
امروزه از دالهاي تخت بتني با آرماتورگذاري معمولي ميتوان در دهانههاي بلند استفاده نمود. تغييرات جديد انجام شده در آيين نامههاي طراحي و امكان استفاده از تكنولوژيهاي جديد باعث كاهش وزن دال و هزينههاي اجرايي آن شده است. برخي از پيشرفتهاي انجام شده در زمينه تكنولوژي بتن مسلح و دلايل اجراي دالهاي تخت بتني در دهانههاي بلند به ترتيب زير است.
- استفاده از آرماتورهاي فولادي با مقاومت بالا
- استفاده از آرماتور منفي در وجه فوقاني دال به منظور كاهش تغيير شكلها در دالهاي چند دهانه
- استفاده از بتن مقاومت بالا در دالها
- استفاده از سيستمهاي قالب بندي جديد كه علاوه بر امكان ايجاد هندسه دلخواه دال، باعث كاهش هزينههاي اجرايي نيز ميشود.
در انتخاب سيستم سقف بتن آرمه، علاوه بر اقتصاد طرح ميبايست به نكات زير توجه داشت.
- سقف بايد مقاومت كافي در برابر بارهاي اعمال شده را داشته باشد.
- به منظور محدود نمودن مقادير تغيير شكلها تحت بارگذاريهاي دائم و غير دائم ميبايست سختي مورد نياز دال فراهم شود.
- با افزايش ابعاد دهانهها، معيار سختي از اهميت بيشتري برخوردار ميشود. در اين حالت امكان دارد به جاي معيار مقاومت، معيار سختي تعيين كننده ابعاد اصلي باشد.
مزاياي اجرائي يوبوت
- ايجاد دهانهها و كنسولهاي بزرگتر
- كاهش ميزان انتقال صوت، حرارت و لرزش
- امكان حذف تيرها و ايجاد دال تخت
- بهبود عملكرد لرزهاي
- امكان ايجاد شكلها و بازشوهاي بزرگ و نامنظم در سقف
- امكان ستون گذاري نامنظم
برچسب: ،